Foto: Illustrasjon av Tank

Lenker

Hvorfor trenger vi folk i distriktene egentlig? Hvorfor blåser det opp rundt vindkraft til havs? Og hva skjer egentlig med lofottorsken? 

Det håper vi du kan finne svar på i den nye sesongen av podkasten vår "Kystpuls". Her vil du også møte gründeren som lager frisørutstyr av gammel havplast, og journalisten som har fulgt avdekkingen av "Kongekrabbemafiaen". 

Vi ønsker å vise hvordan bærekraft kan se ut i virkeligheten, hvilke utfordringer og muligheter som finnes til havs.

Se trailer for sesongen: 

Lyst til å høre forrige sesong? Det kan du gjøre her!


1. Episode: Fra søppel til penger.Er et gryende vennskap mellom en møbelprodusent og en frisør løsningen på plastproblemet? Havet er et hjem for plast på avveie, og Norge har en jobb å gjøre når det kommer til å forsøple kysten vår med gammel plast. Men det finnes folk som ikke ser på plast som søppel, heller som en mulighet til å skape sin egen bedrift. Møt gründeren Aina Olsen som vil redde frisørbransjen, og møbelprodusenten Nordic Comfort Products som hjelper henne – med plast fra oppdrettsselskapene i nabokommunen.

Bonusstoff! Les artikkelen "Plast fra havet blir til frisørprodukter" på Forskning.no.


2. Episode: Trenger vi folk i husan?


"- Distriktene spiller en stor rolle i det grønne skiftet", sier havbrukssjef Aino Olaisen, og bruker mye tid og ressurser på å finne ut hvordan få folk til å bosette seg langs kysten. Men hvorfor er det egentlig nødvendig for det grønne skiftet? Møt også paret Iris og Stian som forklarer hvordan det egentlig oppleves å flytte fra storbyen til en øy langt til havs på Helgelandskysten.3. Episode: KongekrabbemafiaenMillioner av kroner på spill. Skjult overvåking. Bakmenn på Østlandet. Politiraid i Båtsfjord. Det som startet med en kontroll på grensa i Finnmark skulle vise seg å avdekke et stort kriminelt nettverk av ulovlig kongekrabbe-salg over hele landet. Hør hvordan organisert kriminalitet utfordrer fiskerinæringens bærekraft.4. Episode: Lofottorsken - en norsk klimaflyktning.Med mer skrei i garnet, har fiskerne kunne håve inn mer og mer penger de siste årene. Men bak den gode fangsten skjuler det seg et tydelig bilde på hva klimaendringer fører til. Bli nærmere kjent med lofottorsken – en klimaflyktning som trives i varmen, og derfor trekker nordover. Møt fiskeren og forskeren som begge jakter på hvor skreien befinner seg.


Bonusstoff! Les artikkelen "Skreien er en klimavinner" på Forskning.no

5. Episode: Havvind - vinn-vinn eller motvind? Havvind seiler opp som et grønt energialternativ – og kan være en del av løsningen på arealkonfliktene vi finner til havs. Men havvindprosjektene møter motstand hos andre næringer som holder til i de samme områdene. Kan konflikten med fiskeriene være en storm som blåser over? Møt havvind-gründer Kjetil Vassbotn og redaktør i Fiskeribladet, Øystein Hage.